Thread Closed 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
No Start
09-26-2009, 01:39 PM
Post: #1
No Start
Year: 1990
Model: Volvo
Engine Size: 4 cyl gas
Auto/Manual: auto
Mileage: unknown

Trying this for a friend of mine. He has a 90 Volvo 740 wagon that wont start. there doesn't seem to be any spark at the plug when starting. i am unsure of the specs of the coil for bench testing. Or is there anything Make/model specific i should be checking first?
Find all posts by this user
09-26-2009, 02:31 PM
Post: #2
RE: No Start
While I've been waiting for an answer, I discovered the timing belt has fallen off. the large pulley just above the crank pulley is sloppy. is that the oil pump? And is the motor ruined?
Find all posts by this user
09-27-2009, 12:06 PM
Post: #3
RE: No Start
I found this as a partial list of engines that have valve interference when the timing belt is shot.

VOLVO
1991 2.3L Coupe 940
1986-94 2.3L 240 740 940

Some diagrams with lots of text are here for the 4 cylinder DOHC engine.

http://www.volvoclub.org.uk/faq/B234Ftimingbelts.htm
Find all posts by this user
09-27-2009, 05:06 PM
Post: #4
RE: No Start
Thanks Rupe ! But the diagram doesn't look like the same motor. This one has only one cam and a single belt. It appears that what they call the "intermedate shaft" is very sloppy but i am unsure if i have to change the entire shaft or just the bearing. The block has a bulge in the side which hints to that shaft going almost the length of the engine.I dont know if this shaft also powers any thing else in the motor(oil pump?) I did look on ebay for replacement parts, but found nothing
Find all posts by this user
09-27-2009, 07:55 PM
Post: #5
RE: No Start
I was just guessing because you didn't specify the engine and I'm not all that familiar with that vintage.

If it looks like where the cam might go on the older OHV engines it's probably a remnant from the earlier ("B" engine?) designs had the distributor, fuel pump, and the oil pump driven via the in-block camshaft, which was used for many years on the OHC engines just for that purpose. As a matter of fact if you pulled that shaft out it looks just like a camshaft without any lobes on it. (some may have still had the fuel pump lobe)

Now, if the pulley seems loose you need to determine if it's just a loose pulley (any damage?) or a worn shaft bearing. A worn bearing might mean a complete tear down unless they have changed something in later versions.

Perhaps a trip to the dealer part department just to see what's in there may be helpful in deciding what to do? You could also post a pic of your find along with more engine info and see if we can help further.
Find all posts by this user
09-27-2009, 08:53 PM
Post: #6
RE: No Start
The engine is a B230F and the firewall says Engine family KVV 2.3 V5 FR87. I did find a site which said something about the distributor being located on this shaft for turbo models. It looks like the entire shaft is moving and not just the pulley from a loose bolt.
Find all posts by this user
09-27-2009, 09:18 PM
Post: #7
RE: No Start
Never heard of that problem before but ten to one the shaft is broken internally. (if it still has one) The way to find out is to remove the pulley and behind that you will probably see a plate with a few bolts in it that retain everything. Remove that plate and see what comes out. For all I know the later engines don't have a full length shaft and might have just an idler supported by a bearing assembly, in which case you could be in luck to replace the assembly that has failed. (and possibly caused the belt failure)

This may be of help if you decide to tackle the belt replacement.

http://www.volvoclubofbc.com/technical/tech2005.html

Full pix of the job here. (clickable thumbs)

http://www.volvoclubofbc.com/technical/t...hotos.html
Find all posts by this user
09-27-2009, 09:19 PM
Post: #8
RE: No Start
Thanks! I'll let you know how it works out
Find all posts by this user
Thread Closed 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)